Warning: Creating default object from empty value in /chroot/home/nrgcomco/joos.hu/html/modules/mod_featured_youtube_slider/helper.php on line 31

Bemutatkozás


A versek megzenésítésével és azok előadásával már több mint harmincöt éve foglalkozom. Középiskolás koromban József Attila műveinek megismerése térített arra az útra, amelyen sok éve járok. Főiskolásként figyelmem a határainkon túli költészet felé irányult, első sorban az erdélyi költők, Dsida Jenő, Szilágyi Domokos, Hervay Gizella, Kányádi Sándor, Farkas Árpád, Király László verseit zenésítettem meg. 

 

1985-ben a Madách Színjátszó Napokon a „Ballada éjjel – válogatás az erdélyi magyar lírából” – című összeállítás I. Díj - ban részesült. 

A 80-as években rendszeresen vettem részt különböző találkozókon, tehetségkutató versenyeken és fesztiválokon. Több biztatást kaptam ebben az időben Dinnyés József daltulajdonostól, a Szélkiáltó együttestől, valamint a Kaláka együttes több tagjától, Gryllus Dánieltől és Huzella Pétertől. A pécsi Énekelt Versek Fesztiválján 1985-ben egyéni előadóként kaptam elismerést, illetve a kőszegi Ciróka együttes tagjaként elhoztuk a Fő díjat is, melyet többek között az általam megzenésített és hangszerelt versek előadásáért kaptunk. 1986-ban a Gödöllőn megrendezett és a Magyar Televízió által is közvetített Fesztiválon a Varga Balázs által vezetett zsűri szintén első díjban részesítette műsoromat. 

Ezt követően évi 50-100 fellépést vállaltam – első sorban akkori szűkebb szűkebb hazám Vas megye területén –, eljutottam Szlovéniába, Franciaországba, Svédországba, Felvidékre, Erdélybe és 2007-ben pedig a kanadai magyarok meghívása alapján Torontóba és Calgaryba. 

Az előadásaim nagy részét gyermek és ifjúsági korosztály előtt tartom rendhagyó irodalomórák keretén belül mutattam be a hallgatóknak a költők verseit és tanítottam őket a versek szeretetére. 

Több író-olvasó találkozón működtem közre. Legemlékezetesebb volt számomra, Bella Istvánnal, Faludy Györggyel, Farkas Árpáddal, Kaiser Lászlóval, Kányádi Sándorral, Ladányi Mihállyal és Nagy Gáspárral való közös együttlét, valamint a Vas megyei költőkkel való együttes fellépés. Vándorlásaim során sok zenészbarátra tettem szert: Bognár Szilvia, Buda Ádám, Dolák Saly Róbert, Farkas Zoltán „Batyu” Halmos Béla, Havasréti Pál Kátai Zoltán Nikola Parov, Rácz Antal, Savanya István, Sebő Ferenc.

Jelenleg Budapesten a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ igazgatójaként dolgozom, és az elmúlt évtizedekben volt alkalmam megtapasztalni a színpad és a műsorszervezés mindkét oldalát.

Discografia:  

DOLGOK ARCAI, 2002. Szombathely, BKL Kiadó

ÜVEGGOLYÓK – gyermekversek és dalok, 2004. Szombathely (magánkiadás)

GERENDÁS ZSOZSÓ ÉS A CINKE SINGER’S, 2007. Lendva, Muravidéki Rádió

Az alábbi lemezeken működtem közre: 

MAGYAR ÉNEKMONDÓK V. TALÁLKOZÓJA, 2003. Szombathely (OMK)

KÁRPÁT-MEDENCEI ÉNEKMONDÓK, 2003. Eger

SEBED A VILÁG – József Attila versei, 2005. Vas Megyei TIT Egyesület Szombathely

  

1999-ben Dinnyés József ötletét megvalósítva szerveztük meg Szombathelyen a Magyar Énekmondók Találkozóját a Magyar Kultúra Napja tiszteletére. A találkozó sorozat a szerencsétlen 13. számnál megakadt és 2011-ben ért véget. Az énekmondók hangtárát is kezelem, amely jelenleg több mint 250 cd lemezt tartalmaz. 

2007-ben alakult meg a Folktarisznya együttes, amely formációban Nagy Krisztina népdalénekessel és Fehér Zoltán hangszerkészítővel muzsikáltam együtt. Repertoárunkon népzene, moldvai dallamok, históriás énekek és versmegzenésítések szerepeltek. Ezen kívül szívesen játszottunk táncházi muzsikát is. 2007-től kezdve több helyen  felléptünk, a budapesti Fringe Fesztiválon, Kapolcson, a Savaria Történelmi Karneválon valamint Nagyszombaton, az erdélyi Árkoson és Sepsiszentgyörgyön, valamint Brassóban. Jártunk a németországi Kaufbeurenben városában és játszottunk Ausztriában Schallaburg várában. Bár Budapestre kerülésem okán a banda jelenleg nem működik, hívásra bármikor újra összeállunk.

 

2013-tól a Cseh Tamás Nap Kőbányán pályázat és rendezvény szervezője vagyok.

Fellépéseimen az alábbi hangszereket szólaltatom meg: 

Akusztikus gitárok, koboz, ud, ír buzuki, tekerőlant, citera, doromb, furulyák, dobok. 

Honlap:

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.  

Telefon: 06/209851794 

Életem egyik legnagyobb élményét a 2007. októberi kanadai turnét a www.nyugat.hu honlapon osztottam meg a nagyközönséggel. A kanadai magyar televízió az útra vonatkozó adásai a www.mtvtoronto.blogspot.com honlapon tekinthetők meg. A youtube.com portálon több dalom megtalálható és a www.dalok.hu honlapról is letölthetők a megzenésített verseket tartalmazó lemezeim.

  

 

 

 

GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI MŰSOROK – RENDHAGYÓ IRODALOMÓRÁK

IRODALMI ÖSSZEÁLLÍTÁSOK

NÉPZENEI PROGRAMOK

EGYÉB MŰSOROK