Warning: Creating default object from empty value in /chroot/home/nrgcomco/joos.hu/html/modules/mod_featured_youtube_slider/helper.php on line 31

Warning: Creating default object from empty value in /chroot/home/nrgcomco/joos.hu/html/components/com_k2/models/item.php on line 494
2012. március 02., péntek 13:50

Levelek Torontóból III. rész.

Írta: 

Egyre több Kanadában azok száma, akik a jobb élet reményében fogták a vándorbotot. Kint többen jelzik, hogy majd hazajönnek pár év múlva.- Joós Tamás internetes naplója.

Ma reggel különös izgalommal ülök Klári gépkocsijába, amely délelőtt 10 órakor pontosan érkezik a ház elé. Klári története is különleges, mint mindegyiküké, akik itt élnek. 1945-ben édesanyjával jöttek ki, otthon a háborúban édesapja eltűnt. Sokáig tanított a torontói iskolákban, most nyugdíjas. Az út hosszú így van idő beszélgetni. Klári elmeséli, hogy más volt akkor a helyzete a kivándoroltaknak, mint a később jövőknek. nem tudtak angolul, nehezen helyezkedtek el, de aztán lassan egyenesbe jöttek. A később jövők, különösen akik 1989. után érkeztek ki, már bírják a nyelvet, több esetben képzettek és jobban el tudnak helyezkedni.

 

Nem mindenki politikai okok miatt szánta rá magát a nagy útra

A generációk között van különbség, hisz nem mindenki politikai okok miatt szánta rá magát a nagy útra. Így a fiatalabbak már nem azokkal az érzésekkel gondolnak a hazára, mint az 45-ben vagy 56-ban kijöttek. Azok a gyerekek, akik pedig itt születtek, már csak turista látványosságként és egzotikumként élik meg szüleik hazáját. Ezért is vagyok izgalomba, vajon milyenek lesznek a kanadai magyar gyerekek.

Az Arany János Hétvégi Magyar Általános iskolába visz az utunk. Kanada egy multikulturális ország, akit befogad azt egy idő után ugyanazok a jogok illetik meg mint a bennszülötteket. Azonban kultúrájuk ápolását rájuk bízza, nem finanszírozza, illetve, ha egyesületként működnek és pályázhatnak. Torontóban a Magyarok Háza tud pályázni, de a Magyar Rádió nem.

A hétvégi iskolában a gyerekek pótolni tudják azt a hátrányt, amit amiben amiatt vannak, hogy nincs külön magyar iskola. Óvodás kortól egészen középiskolás korig tanulhatnak a gyerekek, igaz csak hétvégén. Történelem, magyar, nyelvtan és még sok minden más is szerepel a tantárgyak között. Vélhetően sokan tartják fontosnak ezt, hisz többszáz gyerek jár a magyar iskolák valamelyikébe. iskolából is több van, ahova most megyünk azt a Magyarok háza tartja fenn.

A mai napon én az óvodásokkal és a kisiskolásokkal találkozom. Meglep, hogy mennyi szülő jön el a gyerekekkel az előadásra.

Meglep, hogy milyen szépen beszélnek magyarul

A gyerekek ugyanolyan izgalommal ülnek be a terembe mint otthon, és nézik a bácsit, aki őket szórakoztatni fogja.

Itt is meglep, hogy milyen szépen beszélnek magyarul. Tiszta kiejtéssel éneklik a nekik szóló dalokat, tapsolnak, nevetnek, táncolnak. A műsor közben teljesen elfelejtem, hogy hol is vagyok, itthon vagy otthon. mert már itt is itthon érzem magam.

A műsort követően csinálunk egy csoportképet a gyerekekkel, majd arra kérnek, hogy maradjak velük, legyek a tanár-bácsijuk. Aztán megértik, hogy ez túl nagy és teljesíthetetlen kérés, és békében válunk el egymástól.

Még van idő egy kicsit beszélgetni a szülőkkel, és természetesen mindenkinek van története, hogy miért jött el otthonról. Egyre több azok száma, akik a jobb élet reményében fogják a vándorbotot, többen jelzik, hogy majd hazajönnek pár év múlva. Hogy mennyien lesznek akikkel otthon is találkozom, nem tudom. Vélem, azok száma lesz kisebb, akikre ráismerek majd az otthoni utcán.

 
Megjelent: 5638 alkalommal Utoljára frissítve: 2012. március 02., péntek 13:52

 

GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI MŰSOROK – RENDHAGYÓ IRODALOMÓRÁK

IRODALMI ÖSSZEÁLLÍTÁSOK

NÉPZENEI PROGRAMOK

EGYÉB MŰSOROK